متن کامل خبر


 
چهارمین هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی برگزار شد

خلاصه خبر: چهارمین جلسه هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی با موضوع تغییر اقلیم برگزار شد.

چهارمین جلسه هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی با موضوع تغییر اقلیم برگزار شد.
در این جلسه ابتدا دکتر چوبچیان، دبیر اجرایی این جلسات موضوع جلسه را ادامه مباحث قبل پیرامون تغییر اقلیم اعلام کرد.
سپس دکتر دلاور عضو هیأت علمی گروه مهندسی منابع آب به ارائه مطالبی پرداخت. وی زمینه همکاری گروه مهندسی منابع آب را در 3 مبحث سازگاری با تغییر اقلیم، بررسی اثرات تغییر اقلیم و اثرات تغییر اقلیم بر سیستم های منابع و متغیر های اقلیم مورد بررسی قرار داد.
در ادامه دکتر قبادیان، عضو هیأت علمی گروه مکانیک بیوسیستم در سخنانی اظهار داشت: به دلیل گرمایش جهانی، هر روز حرارتی معادل ٤٠٠‌ هزار بمب اتم در هوا انباشته می‌شود. گرمایش جهانی باعث شد که سال ٢٠١٥، گرم‌ترین سال تاریخ جهان باشد. پیش-بینی می شود که به دلیل این گرمایش، یخچال‌های طبیعی آلپ تا ٢٠ سال دیگر ناپدید ‌شوند. پیش‌بینی سازمان ناسا این است که در ٣٠ سال آینده، 45 کشور جهان در معرض خشک‌سالی قرار خواهند گرفت که در این میان، ایران چهارمین کشور در معرض خطر خشکسالی است. همچنین 20 دانشمند از 8 کشور جهان در باره نابودی جنگل‌ها بخاطر خشکسالی هشدار دادهاند. متعاقب آن، همچنین ناسا در باره گرمایش زمین، ذوب شدن یخ ها و یخچال ها و در نتیجه آن احتمال غرق‌شدن توکیو و سنگاپور هشدار داده است.
وي افزود: به دلیل فعالیت‌های صنعتی، کشاورزی و ... مقدار طبیعی گازهای گلخانه‌ای در حال افزایش هستند. در نتیجه افزایش گازهای گلخانه ای، اثرات این پدیده در حال تشدید بوده و بدین ترتیب، زمین گرم‌تر می‌شود. به گرم‌شدن زمین بر اثر فعالیت‌های انسانی، «گرمایش جهانی» یا «تغییر اقلیم» می‌گویند.
همان گونه که بیان شد، اقلیم زمین در حال تغییر و تحول است و تغییر دمای متوسط زمین چیز عجیبی نیست، اما سرعت تغییر اقلیم زیاد شده و این گرم شدن سریع به علت فعالیت های انسانی است. مصرف انرژی های فسیلی یکی از این فعالیت های انسانی است که از این انرژی ها به عنوان منابع ناپایدار انرژی نیز یاد می شود. با توجه به اثرات سوء این پدیده، راههایی برای جلوگیری از ادامه روند پدیده تغییر اقلیم وجود دارد که بهترین آن کاهش استفاده از سوخت های فسیلی و استفاده از انرژی های پایدار است.
وي ادامه داد: در مورد انرژی های تجدیدپذیر، آنها راهکاری برای جلوگیری از تغییر اقلیم هستند. اگر پذیرفته شود که مصرف انرژی های فسیلی علت اصلی آلودگی هوا و تغییر اقلیم است، آنگاه استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر می تواند موجب کاهش آلودگی هوا و انتشار گازهای گلخانه ای و همچنین کاهش وابستگی به نفت، حفظ محیط زیست و در نهایت منجر به توسعه پایدار شود.سهم انرژی های تجدیدپذیر در سبد مصرف انرژی در کشورهای دنیا به ۱۰تا ۱۵ درصد و در کشورهای اروپایی به ۲۰ درصد رسیده و طبق افق ۲۰۵۰ میلادی، این برآورد به بیش از ۵۰ درصد خواهد رسید.‏

چهارمین هم اندیشی استادان دانشکده کشاورزی

دكتر قباديان تصريح كرد: با این توصیف، سیاستگذاری جهانی به سمت کاستن تدریجی استفاده از منابع انرژی تجدیدناپذیر و افزایش تدریجی استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر است. این امر بدون دستیابی به تکنولوژی بهره برداری از منابع انرژی تجدیدپذیر به راحتی امکان پذیر نیست. لازمه دستیابی به تکنولوژی نیز انجام تحقیقات پایه، کاربردی و توسعه ای است تا بتوان چنین تکنولوژی هایی را توسعه داد. زیرساخت های چنین کاری داشتن ازمایشگاه و مراکز تحقیقاتی و نیز تربیت منابع انسانی است. از این رو در دانشگاه تربیت مدرس، مجموعه آزمایشگاه های انرژی های تجدیدپذیر و در نهایت پژوهشکده انرژی های تجدیدپذیر به همین منظور تاسیس گردیده است.
در ادامه آقای دکتر صفایی، عضو هیئت علمی گروه بیماری شناسی گیاهی گفت: در ارتباط با رشته بیماری شناسی گیاهی بحثی که هست مربوط به دمای هوا است؛ خصوصا افزایش دماهایی که روی چرخه آفات و بیماری ها و زمستان گذرانی آنها مهم است، یکی بحث کم شدن بارندگی و میزان بارش است که منجر به ایجاد تنش های رطوبتی می شود، دیگری افزایش شوری و قلیایی شدن خاک ها و افزایش EC خاک که به این مسئله عکس العمل نشان می دهند. یکی دیگر از پیامدهای آن ریزگردها هستند و مشکلاتی که با آنها مواجه هستیم. افزایش دما باعث تغییر در فیزیولوژی درختان می شود و مثال آن را در درختان خشک شده بلوط می توان دید که باعث می شود عوامل بیماری زای فرصت طلب به گیاه حمله کنند و در شرایط عادی بیماری ایجاد کنند؛ کاری که ما می توانیم انجام دهیم در ارتباط با تنش های خشکی و افزایش دما است که می توان با استفاده از میکرو ارگانیسم های همزیست این کار را انجام داد و این تنش ها را کاهش داد.
در پایان جلسه، دکتر قبادیان خاطر نشان كرد: به نظر من باید این کار را یک سطح بالاتر ببریم و در سطح ملی پیگیری کنیم و به مسئولان در قالب برنامه ششم پیشنهاد علمی بدهیم.
گفتنی است دکتر نیما احمدی، دکتر جواد رضایی ،دکتر واعظ ترشیزی، دکتر وکیل پور، دکتر میرفخرایی، دکتر راهنمایی و دکتر حامد احمدی از دیگر سخنرانان این جلسه بودند.


30 بهمن 1395 / تعداد نمایش : 3684