•  حشره‎شناسی پزشکی
    مدیر گروه
    دکتر مجید پیرستانی

آمار و اطلاعات

.:: دکتری ::.

حشره‌شناسی

.:: کارشناسی ارشد ::.

حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین
معرفی

رشته حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین علم بررسی گروههای خاصی از بندپایانی است که از نظر پزشکی اهمیت قابل توجهی دارند می باشد.با توجه به این که بیش از ۶۰% از بیماریهای های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به وسیله بندپایان مهم پزشکی منتقل می شوند،لذا توجه به شناخت بیماریها و پیشگیری و کنترل آنها از الویت خاصی برخوردار است.در چند سال اخیر به رغم اجرای برنامه های مدون کنترل بیماریها، تغییرات آب و هوایی، مداخلات محیط زیستی و تحولالت سیاسی اجتماعی و اکولوژی ناپایدار انسانی در مناطق مختلف دنیا، بیماریهای مالاریا، لیشمانیوزها، بورلیوزها، انکوسرکیازیس، فیلاریوزها، تیفوسها، آربوویروسها و ...که توسط گونه های بخصوصی از بندپایان بنایان به انسان منتقل می شوند مهمترین بیماریهایی هستند که حجم قابل توجهی از خدمات بهداشتی و درمانی را به خود اختصاص داده اند. از آنجایی که این بیماریها در کشورما از سالیان پیش بومی بوده و از نظر بهداشت عمومی حائز اهمیت فراوانی می باشند، لذا به منظور مطالعه، بررسی و تحقیق همه جانبه آنها، تربیت دانشجودر مقاطع عالی رشته حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین کاملا" ضروری است. تربیت نیروی انسانی توانمندی است که با تغییرات سریع وپیشرفتهای علمی این رشته همگام باشد و با ارائه مسائل علمی نو وایجاد خلاقیت بتوانند در رفع معضلات و مشکلات مربوط به ناقلین و بیماریهای ناشی از آنها به بهترین وجه ممکن ارائه طریق نمایند.

مهارت‌های شغلی


دانش آموختگان این مقطع دارای نقش های خدماتی، آموزشی و پژوهشی خواهند بود.
خدماتی : دانش آموختگان میتوانند در جمع آوری نمونه و توانایی در تشخیص بندپایان و مخازن مهم عوامل بیماری زا، پایش ناقلین بیماریها، مطالعات آزمایشگاهی ناقلین بیماریها، ارائه راهکارهای مناسب علمی و عملی به منظور پیشگیری و کنترل بیماریها وارزیابی عملیات اجرایی، نقش بسیار مهمی داشته باشند.
علاوه بر این می توانند شرکت سم پاشی تاسیس نمایند و یا در کارخانجات سم مشغول به کار شوند. همچنین می توانند در موسسات و مراکز بهداشتی و درمانی و آزمایشگاه های تشخیص طبی در زمینه آزمایشات مرتبط با حشراتبندپایان ناقل، مشغول به کارشوند.
آنان می توانند در زمینه های مختلف حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، آفات و جوندگان به منظور رفع مشکلات بهداشتی در بخش های مختلف و ارائه راهکارهای اجرایی ، توانایی اظهار نظر داشته و توانایی برنامه ریزی و هماهنگی با سازمانهای مختلف به منظور انجام پیشگیری و کنترل بیماریهای منتقله توسط بندپایان مهم پزشکی و جوندگان ، را داشته باشند.
آموزشی: از دیگرتوانمندیهای آنان در حوزه آموزشی، توانایی تدریس در سطح کارشناسی و کاردانی، برنامه ریزی در زمینه های مختلف حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، توانایی اجرای برنامه های تدوین شده، توانایی انجام ارزیابی های لازم و برگزاری دروس عملی می باشد.
پژوهشی: همچنین دانش آموختگان توانایی درک مشکلات بهداشتی ناشی از بندپایان مهم پزشکی، مرور مطالب و مقالات و جمع آوری اطلاعات لازم، تهیه پروپوزال تحقیقاتی و اجرای آن ،استخراج نتایج و تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه گزارش نهایی، پیشنهادات راهکارهای عملی و کاربردی، را دارند.